четвъртък, 7 юни 2018 г.

След края на сезона


След края на сезона


Приключи поредният тв сезон.
Поне за мен.
Признавам си, че се опитах да проследя  най – важното, излъчвано по националните ни телевизии.
„Скъпи наследници“ на Тодор Чапкънов, стартира добре на 15 януари 2018 г., но, уви, проследих само първите пет епизода, когато бях  в болнични.
Програмирането му  по bTVе извън всяка критика.
Може да се гледа безпроблемно само от пенсионери и домакини .
Насилих се да гледам и „Полицаите от края на града“ между  9 март и 25 май 2018 г.
Тъжна картинка.
Наистина е нужен талант да събереш най – популярните ни и актуални актьори  - Румен Угрински, Стефания Колева, Красимир Ранков,Васил Василев – Зуека, Герасим Герасимов – Геро,  Ненчо Балабанов, Димитър Рачков, Мария Итнатова,  Милица Гладнишка, Марта Вачкова и да ги вкараш в поредица от абсурдни и нелепи ситуации, смятайки че поне ще са смешни.
На мен ми идеше да вия от мъка за пропиления шанс.
А на режисьорския стол са седели не кои да е , а самият Магърдич Халваджиян и небезизвестният Ники Илиев, чийто „Нокаут“, гледахме в началото на годината.
Затова заложих на сигурното.
Честно казано не знаех за дванадесетия сезон на „Столичани в повече“.
Изтървах началото на 2 март, да се наложи да го гледам допълнително на личния си компютър.
Вътрешно бях сигурен, че няма да има неприятни изненади, след успешните 10 –ти  и 11 – ти сезон и проследих с удоволствие поредните приключения на семействата Лютови и Чеканови в Извор.
Смях се от сърце на поредните им остап бендеровски мераци за бързо забогатяване, този път на гърба на сирийски бежанци, но съвсем не очаквах подобен финал.
Едновременно елегичен – Радко – Васил Драганов  замина с любимата си Зухра – Благовеста Митева  за Швеция, а Спас Лютов – Руслан Мъйнов  и неговата половинка Йовка   - Ева Тепавичарова  предпочетоха Гърция, и ексцентричен – след като Пламен Цеков – Христо Гърбов  пусна на майтап стръвта за приближаващите местни избори осиротелите фамилии се хванаха за гушите , лепейки за пореден път предизборни плакати, преди главният продуцент Евтим Милошев – тв магнат Лошев  да прекъсне сбиването им , за  да проследим финала на сагата от 157 епизода на 25 май.
Оказа се, че отново бях опроверган.
Аз смятах, че този сатиричен сериал има потенциал да се излъчва до безкрай, но създателите му са били на друго мнение.
В интерес на истината  го приключиха на съвсем приемливо ниво и на време, с разплетени сюжетни линии и с едно  легендарно последно появяване на екран на  вече 96 годишна Стоянка Мутафова – Марийка Чеканова.
Видях доволните ухилени физиономии на главния сценарист Емил Марков и на постановчика Александър Косев и тайно им завидях за добре свършената работа.
Каквито и критики и претенции да имаме към „Столичаните“ – той имаше и слаби сезони – особено 9 – ти  и 10 – и, не мога да си кривя душата и да не посоча – това е тв феномен.
Няма друг роден тв продукт, задържал популярността си толкова дълго време – цели седем години, стартът му е на 23 март 2011 г.(!) с единадесет продължения и радвал безотказно многобройната си аудитория.
Малко са и сериалите с такива гостуващи звезди, с каквито може да се похвали именно „Столичани в повече“ – та кой не се появи в него – от Преслава , Георги Калоянчев и Христо Стоичков до Мария Илиева, Любо Ганев, Азис, Тони Димитрова и Стефан Данаилов, създал неподражаемо искрящия от свежест и непосредственост образ на българския патриарх.
Недоумение предизвика една малка подробност – епизодите от последния сезон имат топъл коледен привкус.
Защо bTV не ги излъчи около 25 декември 2017 г., а ги пусна между 2 март и 25 май 2018 г., но благоразумно на гърба на „Откраднат живот“ в петък , е въпрос, чийто отговор би трябвало да дадат меродавните  редактори на една от най – влиятелните телевизии у нас.
С “Откраднат живот“ е свързан тъжен гаф в професионалната ми кариера – опитах се да предскажа кога ще свърши и опитът ми да бъда Касандра претърпя фиаско.
Ясно е, че и петият сезон „Критична точка“ – 27 февруари – 29 май 2018 г.няма да е последният.
Разбра се, че веднага са почнали снимки за  шестия сезон, което си е в реда на нещата.
След като си произвел толкова харесван и рейтингов сериал е нормално да продължиш да изтискваш златоносната жила.
Както „Чуждо тяло“, така и „Критична точка“ се оказа изграден от 52 епизода, като основният състав от сценаристи – Христина Апостолова, Иван Спасов, Евтим Милошев и постановчици – Зорница София, Петър Вълчанов, Станислав Дончев, Николай Костов се запази непроменен.
При формиран екип от професионалисти е възможно да се работи бързо, умело, качествено, да се предлагат интересни  и завладяващи сюжети, да се лансират нови герои и конфликтни ситуации, интригата да се нагнетява, да има екшън, неочаквани обрати, свеж хумор и разбира се – силен и запомнящ се финал, който да обере овациите на сезона.
В „Критична точка“ имаше от всичко това по много, но умело балансирано.
Едновременно драма, тв роман и сапунка.
Повечето от основните персонажи изживяха своя катарзис – доц.Захариев – Емил Марков загуби директорския си пост, но се оказа баща на красива, амбициозна и талантлива дъщеря – д – р Войнова – Теодора Кулева, сестра Жекова – Марта Вачкова преживя върховно щастие, събирайки се със своя любим Васил – Красимир Ранков, като, логично, точно на сватбата ,  той бе закопчан за неплатени данъци, дори София Стаменова – Ернестина Шинова преодоля  драмата на измамената директорка, като намери сили да се върне при д – р Врабчев  - Даниел Рашев.
Както се и очакваше новопоявилите се герои се оказаха необходимата свежа кръв, за да тласнат развитието на сериала в успешна и вярна посока.
Велислав Павлов – д – р Марио Ковачев напомни за върховата си изява във „Вездесъщият“ (2017)  на Илиян Джевелеков, Димитър Захариев като д – р Тони Ковачев направо ни закова с харизмата си пред малкия екран – как му се отдават само сцените, в които страда и се бори със смъртта (!), Лилия Гелева – пръсна необходимата доза здравословен и целомъдрен сексапил като д - р Мишева, а истинските и  приятни открития се оказаха актьорите, ангажирани като семейство Фотеви.
Царят на дублажа Васил Бинев изгради смразяващо силен и убедителен образ на надменния, крадлив и самоуверен олигарх Иво Фотев, докато Ирина Митева като Ина Фотева разкри пълноценно цялостната метаморфоза на героинята си – от студена, разглезена и високомерна фатална красавица до уязвима, чувствителна, повратлива и много борбена млада жена, готова на всичко, за да защити любовта и детето си от д – р Тасев – Наум Шопов младши.
Финалният 52 епизод бе двучасов, но се изгледа на един дъх.
Той е в чист вид квинтесенция на разбиранията  на продуцентите му Евтим Милошев и Любо Нейков за тв забава.
В  серийния филм трябва да има интрига, емоции, при това силни, убедително пласирани екранни образи, стабилни актьори, неочаквани лупинги в сюжета и разбира се хепи енд, след който тръгват сълзите.
И за да е ясно, че и този сериал е дело на „Дрийм тим“ бе логично да видим сцени, напомнящи финала на „Столичаните“ –  Калин Генадиев – Димо Алекиев  и Наталия Павлова  - Дария Симеонова заминаха за Европа като част от екипа „Лекари без граници“.
 Иво Фотев – Васил Бинев  бе арестуван в най – напечения момент, когато се очакваше да раздава справедливост на д – р Тасев  - Наум Шопов мл. от НСБОП, Зорница Огнянова  - Диана Димитрова  и Марио Ковачев – Велислав Павлов  тренираха за своята сватба, а сестра Жекова  - Мартина Вачкова дори се видя за малко в булчинска рокля, преди ченгетата да й развалят идилията…
Както се казва – живот – през усмивка и сълзи, любов и страдание…
Чакаме шестият сезон  и до тогава ще гадаем дали доц.Банков – Юлиян Вергов ще се завърне в поредицата и каква ще е съдбата на болница „Свети Кирил“.
Вероятно ще изгледаме отново някоя стара и позабравен сцена, за да  осъзнаем, че и в България могат да се правят успешни лекарски  тв филми  - защо не и на нивото на „Спешно отделение“!
Борислав Гърдев

Няма коментари:

Публикуване на коментар