неделя, 21 април 2019 г.

За честта на един писател


        

                                     За честта на един писател

„Тиня и чест“ е и пъзел, чийто конструктивни елементи се разкриват постепенно , и стар фотоалбум, осмислящ съдбата на главния герой Тони,едновременно  галеник на съдбата, нейна жертва,но и човек на  честта, заплашен да затъне в тинята.
Отдавна харесвам Константин Кацаров, слушал съм албумите на групата му „Ренегат“ като особено ценя  „Не умирай“ (2008) и „ТИМ“ (2014), чел съм и някои от най – представителните му книги –романите „Мутра“ (2006), Пепел“ (2013) и „Аз, лъжецът“ (2016).
Логично бе да се запозная и с  „Тиня и чест“.
И да остана приятно изненадан.
Това не е поредната кримка за изкуплението на страдащата мутра, искаща да скъса опашката на гущера, а проникновено и афористично написан дневник, пределно субективен, но и напълно искрен, един стъписващ поглед към егото на мъж на средна възраст, привидно погален от Късмета и работещ за митичния олигарх Ростислав – събирателен образ на нашия Господар, включващ черти на Кирил Домусчиев, Васил Божков и Гриша Ганчев, но същевременно човек с обременено минало – лежал  срещу парично заплащане в затвора за сметка на друг, с трудни и болезнено чувствителни роднински връзки, с хаотичен личен живот.
Тони все пак е мъж на честта, колкото и да е компрометирано това понятие у нас.
Той може да се държи като истински урод с поредната си любовница, да се подиграва с чувствата на личната си психоложка Диана, но , когато трябва стои в болничната стая до умиращата Таня, имаща шанс да оживее 0,001 % и щом се налага вади пистолета, за да раздаде правосъдие към намиращата се под опеката  му Джани(на)
Той е силен, самоуверен, монолитен, готов е да влиза в словесни схватки с работодател и любими жени, но, налага ли се, прави компромиси и дори е готов на саможертва.
Тони е вън от всяко съмнение алтер егото на Кацаров, той е образът, от който се нуждаем, примерът за подражание, без да е схематичен и изсмукан от пръстите, тъй като е  обаятелен,  решителен и смел, от плът и кръв.
Голямата загадка в романа – пъзел „Тиня и чест“ е не дали ще запази достойнството си, ясно е,че ще се бори за него с постоянство и упоритост, а ще успее ли да открие жената на своя живот.
Тази, с която си струва да сподели оставащите дни, да превъзмогне егоизма и егоцентризма си, свойствения си цинизъм и самодостатъчност,  чувството за превъзходство и свръхзначимост.
Късметът му се казва Диана.
Личната му психоложка, жената, която го приютява в къщата си в студената селска нощ, която търпи всички изблици и конвулсии на сложния му и опърничав характер и която с настойчив стоицизъм и мъдрост го приласкава в своите обятия.
Взаимоотношенията им са пресъздадени с филиграна естественост и завидна дълбочина, те са и най – грабващите в романа и на тях всъщност се крепи крехката му архитектоника, разчитаща на обогатяващи впечатления , детайли и нюанси спрямо образи, сюжет, конфликт и интрига, на базата на всеки следващ разказ.
Циклизираното повествование е висш пилотаж в прозата и не на всеки се отдава.
Константин Кацаров не изпуска нишката, надгражда, обогатява посланията си, вкарва нови интересни детайли, разказва сладкодумно, без да доскучава и довежда с ентусиазъм и любов замисъла си до неговия логичен, очакван и успешен – за автора – край.
„Тиня и чест“ е важна и значима книга в творческото развитие на Кацаров.
С вкус на зелена ябълка и опияняващо наркотично въздействие.
Тя е свидетелство за неговата зрелост  като романист.
В името на честта на писателя и любовта и уважението на неговите читатели.
Борислав Гърдев
Константин Кацаров, „Тиня и чест“, 2019, роман,249 стр., „Фабрика за книги“, импринт на „БГ книга“ ЕАД, ред.Петя В.Димитрова
               

Няма коментари:

Публикуване на коментар