петък, 30 юни 2023 г.

Как споразумението в Осло роди един от най - добрите израелски трилъри

 

Как споразумението в Осло роди един от най – добрите израелски

трилъри

 

„Подстрекателство“ (2019) на Ярон Зилберман е майсторски направен психологически трилър, разказващ за годината, в която е убит израелския премиер Ицхак Рабин, след като е започнал мирен процес с палестинците , но от гледна точка на атентатора Игал Амир,превъплътен с много плам от Йехуда Нахари Халеви.

Зилберман проследява внимателно неговия живот, развитието му в обкръжението на религиозни йеменски евреи, изграждането на неговите възгледи, следването  в университета.

Амир  е дълбоко засегнат след сключеното  споразумение в Осло, подписано във Вашингтон на 13 септември 1993 г., с което се дава автономия на палестинците в ивицата Газа.

За Амир това е национално предателство и виновникът – Рабин, трябва да бъде наказан.

Заедно с приятеля си Дрор Адани – Долев Охана и брат му Хагай – Йоав Леви подготвя атентат срещу Рабин.

Два пъти не успява ,но на 4 ноември 1995 г. все пак причаква и застрелва премиера на паркинг в Тел Авив, след приключване на поредния митинг в полза на мира.

За покушението Амир използва пистолет Baretta 84 F, с който е заловен на местопрестъплението.

Амир получава присъда доживотен затвор и не се разкайва за постъпката си, смятайки че по неговите думи изпълнява завета на равините.

Постановчикът Зилберман, който е и един от сценаристите, заедно с Яир Хизми и Рон Лешем, подхожда към темата отговорно и внимателно .

Израелско – арабският конфликт той ще разработи и в драматичния си сериал от 2020 г.“Долината на сълзите“, разказващ за войната от Йом Кипур  -  6 – 25 октомври  1973 г.

В „Подстрекателство“ обаче не става дума за национално единство пред общия враг, а за разлом, противопоставяне вътре в обществото, за нежеланието на ултраортодоксалните евреи да приемат променящата се ситуация  в Близкия Изток, която неминуемо ще доведе до мир и разбирателство с палестинците.

Амир във великолепната интерпретация на Йехуда Нахари Халеви е точно такъв консервативен младеж, иначе амбициозен и динамичен, но не желаещ да се взема нещо от свещената еврейска земя, като при него всяка промяна на статуквото означава предателство към  повелите на предците, което трябва да се накаже подобаващо.

Халеви разкрива убедително търсенията и заблудите на своя млад герой, иначе симпатичен, но с отровена  душа, който като истински Мефистофел , творейки зло, смята, че помага на народа си.

Атентатът във филма е пресъздаден с необходимия драматизъм и при наличието на впечатляваща масовка, Зилберман е използвал мотивирано и внимателно селектирани документални кадри, създавайки силен и впечатляващ филм, една от най – добрите и коректно направени израелски  кинотворби, пресъздали отговорно и завладяващо срамна и драматична страница от историята на еврейската държава.

Борислав Гърдев

„Подстрекателство“, 2019, 123 мин., съсц. и реж.Ярон Зилберман

Филмът може да се гледа на kinoflux.org

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар