понеделник, 2 май 2022 г.

Щрихи към портрета на Александър Сано

 

         
           Щрихи към портрета                          на Александър Сано

 

1.Такъв е животът

Роден е на 2 май 1977 г. в Асеновград.Майка му е българка,  по бащина линия баба му е от френско – италиански род, а дядото е арменец.

Той, заедно с двамата си братя,имат такъв интересен хибриден произход.

Това ще му помогне по – късно, когато безпроблемно участва във френски и италиански продукции.

До седмата си година живее в Асеновград, а след това в Русе.

Смята, че е имал прекрасно и вълшебно детство и че е южняк със северно възпитание.

Учи две години политология в Софийския университет, а след това завършва НАТФИЗ при Боньо Лунгов.

През 2014 г. се оженва  за Нели Атанасова.

2.Театър – любов моя

Дебютира още като студент в Народния театър „Иван Вазов“ в постановката „Ромео и Жулиета“ на Лили Абаджиева като дойката, обича изявите си на сцена, но признава, че едва от 2013 г. обикаля страната с представления.

От изиграните от него роли отделя тези на доктор Едгар Волф в „Досадникът“ на Франсис Фебер,постановка на Богдан Петканин от 2013 г. и на Лемкин в „Агенти“ на Владимир Пенев от 2015 г.

Година по – късно прави една от знаковите си интерпретации – на боксьора Пиер- Луиджи –Пепе в комедията „Редки тъпанари“ на Теди Москов, в която отварянето на вратата от него от челна стойка е сред бисерните гегове на спектакъла, който трудно се забравя…

3.Шоуменът Сано

2004 година е важна и паметна в неговата кариера.

Ражда се триото „Братя Мангасариян“, заедно с Владислав Петров и Силвестър Силвестров.

То става много популярно, от издадения албум с десет песни пет стигат първо място в националните музикални класации, а хитове като „Бай Мангау“ , „Тер`о, Тер`о“ и „Ромео и Жулия“ и досега се тананикат от феновете.

Сано смята, че триото е предложило на своята вярна публика добре премислено забавление, което само повърхностно  експлоатира хватките на лековатите шлагери за сметка на скрито иронично и горестно осмисляне на тъжното ни битие.Добавям  - със средствата на рапа и като се използва творчески опита на Владислав Карамфилов – Влади Въргала при създаване на култовия образ на Среброто от Сано..

Групата се радва на голям успех, клиповете с най – популярните й песни и досега се слушат в мрежата, като дори през 2016 г. тя създава и „Бай Мангау“2…

Проектът е сполучлив, но има само четири годишен живот.Според Сано – „просто като артисти имахме много други неща да кажем извън „Братя Мангасариян“, а времето и животът не са безконечни“…

Опитът обаче остава.

Александър Сано продължава с музикалните си изяви и солово – дели сцена с „Ейджън Дъб Фаундейшън“ , „Харем“ и „Алфавил“, на 31 май 2018 г. пуска песента на Тони Рикев „Дзен“, която като видеоклип и част от иначе не много успешния филм „Революция X“, също доби подобаваща известност.

През 2014 г. е сред знаменитостите във втория  сезон на най – скъпото риалити шоу у нас „Къртицата“ на Николай Николов, представяйки най – доброто от своята същност.

В него декларира, че винаги постига целите си и си спомням как, стискайки зъби, пренасяше чашите с компот, получавайки по ръцете си токов удар и пеейки сподавено  „О, соле, мио!“---

На 29 януари 2022 г.участва в благотворителния концерт на УНИЦЕФ „Големите  малки“ , излъчен по Нова телевизия.

Работата му като шоумен включва и воденето на формата по БНТ „Най – хубавите години от нашия живот“ на Рая Белева през 2014 г., участието му в „Като две капки вода“ на Магърдич Халваджиян през 2022 г., в което имитациите му на „Лас Кетчуп“, Миро , Стефка Берова , Роби Уйлямс, Азис, Деси Слава, предизвикаха заслужен фенски възторг, както и рекламата на букмейкъра EFBET от 2018 г. и на Велико Търново и Арбанаси от 2020 г.

4.Движение към върха или пазител на наследството

За пробива на Александър Сано в киното помагат Виктор Чучков и Людмил Тодоров.

Той е благодарен и на двамата, тъй като с образа на Дъвката в „ТИЛТ“ (2011) фактически започва неговата филмова кариера, а за ролята на Кръстника в „Миграцията на паламуда“  (2012) на Людмил Тодоров, който също „е бил сериозно замесен в „ТИЛТ“  и го кани директно без кастинг и не греши, получава удовлетворението да работи с великия Велко Кънев в неговата последна роля на отец Иван.

Пътят към славата е открит за Александър Сано.

Следват още четири важни негови тв ангажимента, три от които му носят заслужен успех, но единият – може би най – съкровеният ,се проваля гръмко, тъй като не стига до официална премиера.

За успеха помагат основно Димитър Митовски и Виктор Божинов, създателите на култовата криминална сага „Под прикритие“.

В нея, в първите три сезона  от 2011 -  2013 г., Сано създава със замах и подкупваща емпатия незабравимия образ на Здравко Киселов – Косъма.

Спечелил обичта на публиката Александър Сано като Рико  участва с ентусиазъм и в следващия проект на Митовски „Ускорение“, който включва 12 епизода и трябва да излезе на малкия екран през 2018 г.

Това и до днес не е станало факт, а мълвата е, че продуцентът и Нова тв са се скарали за необосновано изхарчени пари, което стопира излъчването на този толкова очакван и одумван тв проект за нелегални автомобилни състезания…

Своеобразен реванш за Сано се оказа работата му в тв драма на Павел Веснаков „Денят на бащата“ , чието излъчване по БНТ тръгва на 18 февруари 2019 г.

Семпла и трогателно – искрена семейна история, спечелила сърцата на зрителите, за чийто успех допринесе и Сано в ролята на Кико, приятелят на Димо – Захари Бахаров.

Александър Сано доказа, че може да бъде и убедителен екранен герой от плът и кръв като Георги в поредицата на Нова тв „Ягодова луна“ (2020) на Зоран Петровски, Асен Блатечки  и Димитър Гочев.

Гочев му дължи реванш, тъй като Сано се включва  с името и харизмата си като Мишо, за да спасява кинодебюта му от 2018 г.“Революция Х“, оказал се постна  тийн комедия, бледо и безжизнено копие на иначе успешния сериал на Димитър Митовски „Революция Z“ от 2012 – 2014 г., на който всъщност именно Гочев и Петровски са постановчиците…

„Ягодова луна“ излиза на екран в напрегнатите дни от началото на ковид пандемията, което също допринесе за успеха  й, като феновете вече втора година чакат с нетърпение продължението  на тази пожарникарска драма.

Прегледът на участията на Сано в родни кинопродукции включва и работата му в новелата „Опетнена любов“ (2018) на Марта Карочи Вовч , разказваща искрено за несъстоялата се любов на двама млади – Ерик – Сано и Карол  - Анелия Мангърова.

Фиаското около „Ускорение“ има и едно изключително преимущество за Сано.

От работата му по злополучния сериал започна и плодотворното му сътрудничество с Мартин Макариев, за когото смело мога да твърдя, че има основна заслуга за възраждането на кино кариерата му.

Четирите им последвали колаборации се оказват сред най – успешните в родното ни кино.

Явно между тях се е получила онази рядка симбиоза на пълно доверие , която е в основата на последвалия успех.

Само така си обяснявам убедителните изяви на актьора в училищната драма „Привличане“(2018)  - преподавателят по физически възпитание Калин Соколов, спечелил сърцето на колежката си историчка Лора Ангелова – Яна Маринова, в кримката „Диви и щастливи“ (2019)  - инспектор Донев, преследващ стръвно симпатичните неудачнички Мила – Луиза Григорова и Боряна – Яна Маринова , затворникът Бохеми в разтърсващата сага „В сърцето на машината“ (2021), заслужено спечелила „Златната роза“ на фестивала на българския игрален филм във Варна на 29 септември 2021 г., както и сериалът " С река на сърцето" (2022), в който се подвизава като Петър Куманов.

5.Българската следа на Сано

Близо десет са артистичните участия на Александър Сано в чуждестранни продукции.

В това отношения привидно той е галеник на съдбата, тъй като само Захари Бахаров от неговото поколение може да се похвали с подобни задачи.

Мисля си , че подобно сравнение само ще натъжи Сано.

И знам защо. Дори когато си предават щафетата в „Отдел „Фалшива самоличност“ и „Южен вятър“ късметлията се оказва Бахаров.

Защото получава по – качествените ангажименти.

Александър Сано направи две  запомнящи се роли в своите чужди гастроли – първата е тази на мафиота Младен в епизода „Ад“ от третия сезон на иначе именитата гангстерска поредица „Гомора“ (2017) под режисурата на Клаудио Купелини, сниман в столичния квартал „Люлин“, придобил на екрана зловещия облик на мегаполис от западаща държава в Третия свят.

Едва  в този филм от иначе световно известния сериал Сано блести пълноценно  с неподправения си талант – като мачистко излъчване напомня Сираков от военната драма на Кшищоф Лукашевич „Кербала“ (2015), а като страховито – демонично присъствие  -  Косъма от „Под прикритие“.

Иначе си спомням с носталгия началото в „Последният владетел на Балканите“ (2005) на Стратос Цорцоглу, в който има първата си значима роля пред камера като обаятелния и млад гръцкия войник Омер, загинал в началото на гръцко – италианската война , започнала на 28 октомври 1940 г..

В „Кербала“ той е в сянката на Христо Шопов – капитан Гетов, но като Сираков все пак се проявява и остава в съзнанието ни не само със своята смелост, но и с прословутата си псувня, с която сме известни по цял свят.

С присъщия си ентусиазъм приема предложението на Ерик Рошан да се снима в четвърти сезон на може би най – добрия френски тв шпионски сериал „Отдел „Фалшива самоличност“(2018).

Участва в три епизода и в интервю пред мен от 30 май 2018 г.споделя , че това е „най – добрият в момента френски сериал“.

С това съм съгласен, но изявата му е скромна и епизодична – най – вече във втори епизод от сезона, в който като Игор уверено борави с  баскетболната топка и след мача си прави селфи с останалите колеги от института“Булгаков“, участвали в срещата…

Далеч по – стойностна като драматургия е ролята му на Бойко в сериала на Милош Аврамович „Южен вятър“ от 2020 г., но в него има малшанса да бъде в обкръжението на такива колоси като Милош Бикович – Петър Мараш, Христо Шопов – Димитър и Предраг Мики Манойлович – Царят, а и персонажът му подозрително напомня Косъма от“Под прикритие“.…

Нещо подобно наблюдаваме и в третия сезон на „Забравена“ (2020) на Матю Цирулник.

В тази силна криминална драма звездата е Стана Катич – Емили Бърн, а Сано се мярва в два от епизодите като бияча Грегор…

Вероятно и затова той толкова си харесва македонския филм „Лазар“ (2015) на Светозар Ристовски.В него играе Цона, тарторът на канала за нелегален трафик на африканци и араби за Западна Европа,покровител на красивия младеж и жертва Лазар – Ведран Живолич, неуспелият кандидат за българско гражданство, умрял, намушкан с нож от вража ръка в прегръдките на любимата си Катерина – Наташа Петрович, досущ като македонски Ромео,а  мнението му за продукцията е повече от ласкава – „Много добър европейски филм.Разказан от режисьор и оператор изключително емоционално.Страхотни актьори, екип и т.н.

Повечето хора наистина не осъзнават, че Европа в най – добро качество съществува и на Балканите“.Със сигурност това е  втората му най – значима изява в коопродукция.

6.А сега накъде?

Хубаво би било да завърша портрета на актьора с призива на знаменитата кинокритичка Полин Кейл – „Напред и нагоре!“

Но знам, че живеем в България, в Европа, в тревожно време.

Сано със сигурност ще продължи да ни радва със своите изяви, но аз бих му пожелал среща с качествена драматургия и добри постановчици, роли с обем, дълбочина и мащаб.

Знам, че ще се справи, както и разбирам, че професията му е един изтощителен маратон, а в нашите условия прилича на бяг с камила в подвижни пясъци.

Затова му желая преди всичко здраве и дълголетие, ентусиазъм и дръзновение.

Както и късмет, разбира се.

За къде сме без него днес?

Борислав Гърдев

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар