сряда, 23 ноември 2022 г.

Размисли след излъчването на " С река на сърцето"

 

                  Размисли 

         след излъчването

                  

      на „ С река на сърцето“

 

В началото на годината написах един текст, който явно не се хареса и го оставих за своя блог.

Но ето идва краят на 2022 г. и думите ми се потвърдиха – без да желая да съм пророк в своята страна.

Тогава отбелязах, че и в тия ненормални условия за реализация у нас има хора , които не хленчат, не се оплакват, а работят здраво и снимат – филми и сериали.

Естествено е това да предизвиква завист, ненавист, омраза – знаем , че не всеки може да се вреди за финансиране на проект, че понякога се чака с години.

А  след това резултатът често е такъв, че става за споделяне само с роднини.

Но който може, го може.

Доказателството е пред очите ни – „С река на сърцето“, сериалът, чийто първи сезон мина по Нова.

42 епизода, снимани за три месеца и излъчени от 13 септември до 18 ноември  - при това без всякакъв качествен компромис.

А имената на създателите му, в частност режисьорите, са обичайните заподозрени – Мартин Макариев и Ники Илиев.

Ще кажете  - пак са се уредили, пак са на яслата, за да предложат поредната си халтура.

Но не е така!

Каквито и кусури да търсим в тоя филм, той е най –доброто, което родното ни тв кино може да предложи в момента.

И е крайно време да се научим да си ценим талантите и да ги подкрепяме, когато те ни радват със смислен и стойностен продукт.

„С река на сърцето“ не е лесен проект.

Той е скъп и като визия, която е на перфектно ниво най – вече при  начина на поднасяне на локациите – оператор Андрей Андреев, креативен продуцент Мартин Макариев, и като избран актьорски състав, в който личат имената на най – известните и оборотни наши актьори в момента.

Освен това разказва сладкодумно и ефектно сложно разклонена история за една фамилна драма, но не тягостно – протяжно както изгърмя Павел Веснаков с „Лъжите в нас“ (20220, нито лежерно – забавно, както постъпи Димитър Димитров със „Съни бийч“ (2020 – 2022).

Сценарият на Георги Тенев е добре изпипан, в него има не само напрегната интрига и неочаквани обрати, но и правдиви и ярки образи на герои със своите слабости и увлечения, страсти и грехове, каквито често се срещат в живота, особено у нас през последните три десетилетия.

Макариев и Илиев ръководят вещо и вдъхновено екипа си, знаейки добре целта, която преследват – да предложат  качествено зрелище, което да подтиква към размисъл и осмисляне на сюжета.

Подозирам, че са гонели висока цел, съизмерване с най – доброто в актуалната тв продукция, което днес се гледа – при това не само по трите ни ефирни телевизии, но и на компютър, смартфон, в ю туб.

И тъй като в момента върви пети сезон на „Йелоустоун“ на Тейлър Шеридан се сетих, че е възможно Тенев, Илиев и Макариев да са искали да направят  - при наши родни условия – такъв модерен и изискан, завладяващ и харесван ийстърн, като в България Видин като граничен град, изпълнява същите функции като ранчото на Джон Дътън  „Йелоустоун“, който, ако и да е в Монтана,опира в  Канада.

Разбира се, като се отчита разликата както в мащаба, така и във възможностите на българските творци, които, признавам, въпреки всичко, са се представили на ниво.

„ С река на сърцето“ е семейна история, в която се преплитат  обществени противоречия, които са ни до болка познати и която въпреки всичко завършва с кървав хепи енд, ако и да  предполага развой в една изцяло безнадеждна трагична насока.

Последните пет епизода са наистина излети от ръката на зрял майстор, предизвикват неподправени емоции, развързват сюжетните  възли и довеждат нещата до закономерен финал на сезона, в който Доброто трудно и мъчително бавно, но все пак побеждава.

Естествено, с цената на жертви и жестоки компромиси.

Появата на сина на Сома – Чочо - Мак Маринов в 42 епизод предполага продължение, което ще очаквам с интерес.

Отдавна не бях гледал български филм или сериал с толкова силни и добри интерпретации на централните женски роли и тук заслугата на постановчиците е безспорна.

Приятните изненади са пет –Мартина Апостолова – борец за справедливост и вечния губещ шеф на полицията във Видин Невена Тополска,Анастасия Лютова, изваяла с демоничен блясък образа на коварната адвокатка Даниела Лозанова, Яна Маринова, страдалката с ангелско сърце, която като Микаела Васович предлага най – добрата си изява в своята кариера, Йоана –Изабела Върбанова, представила деликатно и убедително своята по същество безмълвна героиня Боряна, открила и загубила  любовта на своя живот и Луиза Григорова – Макариев – фина, обрана, нежна, но и с желязна воля, направила всичко възможно да върне своя съпруг от плен, да спаси семейството си и да помогне на брат си Борис Бонев  в неговата трудна мисия по спасяването на винарна „Бонония“.

Мъжките персонажи са също убедително изиграни, като най  много  впечатляват модификациите на Александър Димов – Боян Бонев, Пламен Манасиев – Асен Горанов – Сома, Никола Додов  - Христо Драганов,Леарт Докле – Нектарий, Христо Петков – архимандрит Лазар, Игор Ангелов – Зоран Васович, без да пропускаме Александър Сано , създал с вещина образа на Петър Куманов, героят – антигерой, който накрая просто трябва да изчезне от града и Леонид Йовчев , създал с мефистофелски устрем образа на поредния злодей в кариерата си – наглият  и самоуверен прокурор Рогожев, готов да се възползва от всяка ситуация за користни цели.

При една  безпристрастна рекапитулация ще трябва да посочим ясно и категорично – Мартин Макариев за пореден път ни поднася филм на топ ниво – миналата година „В сърцето на машината“ заслужено спечели „Златната роза“ във Варна, а сега „С река на сърцето“ затвърждава класата си на един от най – добрите, опитни и умели постановчици у нас, който знае много добре какво изисква публиката от него и как по най – добрият начин  да й го  поднесе.

„С река на сърцето“, 2022,първи сезон, 42 епизода по 45 минути, 13 септември -18 ноември 2022 г., продукция на „Нова тв“ и „Ню Дженерейшън филмс“, продуцент Светлин Нейнски.

Борислав Гърдев

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар